17 July, 2019

Boek 'Anders en toch gewoon'

Wat doen we?

Ervaringen en kennis uitwisselen met anderen die in een gelijkaardige situatie zitten of deze reeds doorgemaakt hebben, kan een grote steun zijn wanneer je een donorbehandeling overweegt, in de behandelingsfase zit of later als je als gezin vragen hebt. De vzw Donorfamilies biedt de mogelijkheid om dit op verschillende manieren te kunnen doen.

Je kan als familie of individu lid zijn van de vereniging en deelnemen aan de activiteiten. Ieder beslist zelf in welke mate hij/zij actief lid is, of liever de activiteiten van de zijkant mee volgt en mee luistert.

Deel uitmaken van een groep van donorfamilies, geeft donorkinderen ook de mogelijkheid andere donorkinderen te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. 

Contact met anderen

Een contactpersoon bij jou in de buurt

We hebben verschillende vrijwillige contactpersonen in Vlaanderen en Brussel. Indien je dit wenst brengen we je in contact met een ouder bij jou in de buurt.

Online Forum

Je kunt je aansluiten bij ons forum waar leden verschillende thema’s bespreken. Het forum is beveiligd door een paswoord en is alleen zichtbaar voor leden. Je kan al dan niet anoniem meedoen aan de mailinglijst.

 

Activiteiten

Jaarlijkse bijeenkomst

Twee keer per jaar organiseert de vereniging een grotere bijeenkomst. In de lente is er een gezinsdag waar informeel ervaringen kunnen uitgewisseld worden en een kindvriendelijke activiteit georganiseerd wordt. In de herfst is de bijeenkomst georganiseerd rond een hoofdthema met sprekers maar er is ook de mogelijkheid om in kleine discussiegroepen andere leden te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen over specifieke thema’s. Deze bijeenkomsten ondersteunen en vergemakkelijken blijvende contacten en vriendschappen tussen ouders en kinderen.

 

Deskundige ondersteuning

Specifieke vragen kunnen steeds aan de vereniging gesteld worden. Wij kunnen jullie vaak in contact brengen met anderen in gelijkaardige, specifieke situaties (bv. overweging van een donorbehandeling na een genetische erfelijke aandoening, na een kankerbehandeling, …) We kunnen jullie in contact brengen met hulpverleners/counselors die bekend zijn met donorconceptie. Ouders van volwassen donorkinderen die niet op de hoogte zijn van hun donorconceptie, alsook grootouders van donorkinderen, of ouder van koppels in behandeling kunnen ons ook contacteren. Mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. mailadres.

 

Informatiebronnen 

  • De vereniging biedt informatie aan op de website;
  • Leden ontvangen 4x per jaareen nieuwsbrief rond met artikels en commentaren, persoonlijke verhalen en verslagen over thema’s m.b.t. donorconceptie, nieuwtjes en onderzoeksresultaten.
  • De vereniging heeft een lijst met boeken/ films voor ouders en kinderen ter beschikking, overzicht van krantenartikels en televisiereportages. 
  • Publicaties: er zijn een aantal boekjeste koop via de vereniging (zie boekenlijst).
  • De vereniging heeft contacten met verschillende onderzoekers en hulpverleners binnen en buiten de landsgrenzen met expertise in donorconceptie en met internationale donorouderverenigingen. Deze contacten houden ons op de hoogte wat er op andere plaatsen gebeurt op vlak van donorconceptie. Informatie die mogelijks ook interessant kan zijn voor Belgische families wordt aan jullie doorgegeven via de nieuwsbrief