Laatst bijgewerkt:

Veerle

Fiere mama van een zoon geboren in 2004 dankzij eiceldonatie. Wij wonen in Gent en gingen voor onze behandelingen naar UZ Jette.

Na vele pogingen met kunstmatige inseminatie en IVF leek het er op dat we nooit zwanger zouden worden. Onze arts kondigde aan dat hij een oplossing voor ons had, namelijk eiceldonatie. Het werd voorgesteld als de logische volgende stap in het traject van fertiliteitsbehandelingen. Twee mensen stelden spontaan voor om donor te worden voor ons, mijn zus en mijn beste vriendin. Uiteindelijk is mijn beste vriendin onze donor geworden. Samen met mijn man en vriendin hebben we gekozen voor gekende donatie, een keuze waar we nu nog altijd heel blij mee zijn.

Doordat de stap naar eiceldonatie zo snel is gegaan en ik ook onmiddellijk zwanger was, had ik maar weinig tijd om te laten doordringen dat ik onvruchtbaar was. Bovendien kreeg ik toen de boodschap van het ziekenhuis dat genen niet belangrijk zijn, dat alles wel goed zou komen want ik zou het kind toch gedragen hebben. Waarom zou ik dan verdriet toelaten en voelen?

Gelukkig is het tij aan het keren. Er zijn nu mensen die elkaar opzoeken en bij wie je je verhaal kwijt kan. Dat het toch wel pijn doet om je genen niet te kunnen doorgeven bijvoorbeeld. Mensen die dit ook hebben meegemaakt en het verlies in iets moois hebben weten ombuigen.

Bij Donorfamilies ben ik samen met Sara de contactpersoon voor eiceldonatie. Ik vind het heel fijn om nieuwe leden te ontvangen en te luisteren naar hun verhaal en vragen.

Praten over donorconceptie met mijn zoon en de omgeving vind ik heel belangrijk en het lukt ons steeds beter. Mooi was het antwoord van mijn zoontje toen we het eens over tegenslagen hadden. Hij vroeg naar mijn grootste tegenslag. Mijn onvruchtbaarheid noemde ik erbij. Maar mama, zei hij, dat is helemaal geen tegenslag. Dat is ons geluk, want anders was ik er niet geweest.

Dat vind ik zo geweldig, hoe we samen ontdekken en elkaar helpen om met dit bijzonder en waardevol gegeven om te gaan.

Steeds welkom voor vragen of een babbel!

veerle@donorfamilies.be