Laatst bijgewerkt:

Geboorte en babytijd

De geboorte van een kind is een spannend moment voor elk koppel. Wanneer beroep gedaan werd op een donor, worden er al eens bijkomende onzekerheden geuit: Hoe gaat de baby eruit zien? Ga ik de baby graag zien?, Gaat hij/zij de baby graag zien? Hoe gaan familie en vrienden reageren? Hoe ga ik reageren als ze zeggen ‘hij lijkt juist op de papa/mama’?

Een geboorte is zo een overweldigende gebeurtenis dat het hele donorgebeuren eerder even naar de achtergrond verschuift. Het maakt niet uit hoe jullie kind er gekomen is, hij/zij is er. In geval van spermadonatie, geven mannen achteraf veelal aan dat de twijfels/ onzekerheden niet nodig geweest zijn en dat ze intuïtief en spontaan een band met hun kind voelden.

In tegenstelling tot een behandeling met spermadonatie, kan bij een behandeling met eiceldonatie de vrouw de zwangerschap dragen en bevallen. Omdat zij een deel van het voortplantingsproces biologisch kan ervaren, leidt men soms af dat het ervaren van moederschap voor haar een makkelijker proces zou zijn dan het vaderschap bij spermadonatie. Maar moeders na een eicelreceptie kunnen ook onzekerheden voelen. Deze kunnen eveneens bij de geboorte verdwijnen of soms een tijdje erna omdat men na de intensieve behandeling en zwangerschap pas tijd en energie heeft om bij het hele proces van donorconceptie stil te staan. Sommige vrouwen zien in de bevalling ook een kans hun zelfwaardegevoel als vrouw en aanstaande mama deels te kunnen herwinnen. Na de diagnose van onvruchtbaarheid, een zwangerschap die eventueel moeilijker verliep, wil men de bevalling kunnen ervaren als iets waar men trost op kan zijn. Hierdoor kan de druk verhogen naarmate de bevalling nadert.

Velen geven aan dat de reacties van anderen op wie hun kind lijkt, hen niet zo raakt als voordien soms voorgesteld werd. Baby’s lijken tenslotte op elkaar, en men zegt standaard op wie de baby lijkt. Men hecht er eerder weinig betekenis aan.

Ik begon direct te wenen, toen wist ik ‘het was in orde'

Ik nam hem in mijn armen, en het voelde direct als mijn kind aan.

Ik dacht dat de reacties mij iets zouden doen, maar ach ja, alle baby’s lijken op elkaar. Je kunt er altijd wel iets in zien.

Zoals bij iedere geboorte, -ook bij biologisch eigen kinderen- heeft iedereen tijd nodig om de baby te leren kennen en om als gezin een eigen evenwicht te vinden. Vermoeidheid, de korte nachten, de fulltime zorg voor de baby, maakt dat het donorgebeuren in deze fase minder aan bod komt. Er is gewoonweg minder energie en tijd om ermee bezig te zijn.

Diegene die het meeste tijd doorbrengt met de baby (zoals de moeders door ouderschapsverlof en borstvoeding) zullen hun kind sneller leren kennen, kunnen sneller het gedrag ‘lezen’ van hun kind en erop reageren bv. troosten gaat hen dan soms makkelijker af. Soms kan hierdoor een gevoel van onzekerheid ontstaan bij de vaders: mijn zoon/ dochter weet dat ik niet de biologische vader ben want ik krijg hem/haar niet getroost. Dit zijn hele normale gevoelens, die ‘biologisch uit huis werkende’ vaders ook hebben. Voor moeders na eicelreceptie kan bv. het moeilijk lopen van borstvoeding (al dan niet bepaald door de onvruchtbaarheid) aanleiding geven tot extra onzekerheden. Elkaar leren kennen vraagt gewoon dat je tijd met elkaar doorbrengt.

In tegenstelling tot de twijfels of onzekerheden die voor de geboorte wel eens geuit werden (‘Ga ik wel een echte ouder zijn?’, ‘Gaan anderen mij wel als echte ouder zien?’), ervaren ouders na de geboorte door de reactie van de omgeving dat ze door anderen aanzien en aanvaard worden ‘als een ouder’. Voor velen is dit een geruststelling en geeft het wat meer zelfvertrouwen.

Het maakt eigenlijk niet meer uit, hoe we ouder geworden zijn, anderen zien ons gewoon als ouder

TIPS

  • Geef elkaar ook alleen-tijd met jullie zoon/dochter, om je eigen manier van omgaan met elkaar te vinden.
  • Ook al had je van tevoren de verwachting dat het allemaal heel anders zou zijn, vergeet ook niet te kijken naar dingen die heel normaal zijn, die ouders van biologische kinderen ook ervaren. Iedere eerste ouder kent onzekerheden.
  • Wissel ervaringen uit met andere ouders uit de oudervereniging die jullie reeds voorgingen.

Het is een detail, een belangrijk detail, maar een detail.

Vorige pagina - Volgende pagina