Laatst bijgewerkt:

Voor familie, vrienden en omgeving

Met dank aan Eva Mouton voor deze leuke bijdrage!

Je wil wel helpen, maar je voelt je onwennig en weet niet goed hoe.

Praten over fertiliteitsproblemen en onvruchtbaarheid is niet gemakkelijk. Koppels die kiezen voor een behandeling met donormateriaal kunnen het nog moeilijker hebben. Over donorbehandelingen wordt weinig gepraat in de maatschappij en het is dan ook moeilijk in te schatten hoe anderen zullen reageren. Hierdoor kan men zich erg alleen gaan voelen in een periode waarin men nood heeft aan steun en een luisterend oor.

Het verlies van je vruchtbaarheid – van je droom een gezin te hebben –is een heel ingrijpende ervaring. Je verliest controle over je voortplantingstoekomst. Je leven wordt tijdelijk bepaald door medische onderzoeken, behandelingscycli, teambeslissingen en je emoties kennen vaak pieken en dalen. Sommigen voelen zich eerder depressief en mijden een tijdje het contact met vrienden en familie. Confrontatie met andere gezinnen of een zwangerschap kan gewoon te pijnlijk zijn. Anderen praten erover met enkele goede vrienden, of praten er juist met niemand over omdat ze het te persoonlijk vinden of te pijnlijk, uit angst voor onbegrip voor hun keuze, of omdat men niet weet welke reactie ze moeten verwachten,…

Wat kan ik doen om mijn vriend/familielid te steunen?

Er gewoon zijn.

Misschien zijn er momenten waarop je vriend/familielid je niet wenst te zien, maar laat gewoon weten dat je er wil zijn als hij/zij er klaar voor is.

Luisteren.

Er is niets dat de situatie gemakkelijker zal maken of oplossen. Probeer liever geen advies te geven of gerust te stellen. Het meest waardevolle dat je kan geven is je aandacht en een luisterend oor. Het is oké om stil te zijn en niet te weten wat je moet zeggen. “Ik heb van je nieuws gehoord en ik vind het heel erg spijtig voor je.” kan ontelbaar veel troost bieden.

Probeer niet te oordelen.

Vruchtbaarheidsproblemen roepen enorm intense gevoelens op, gevoelens die voor jou onbegrijpelijk kunnen lijken. Denk eraan dat jij deze gevoelens nooit zelf hebt ervaren en probeer niet te oordelen. Koppels met vruchtbaarheidsproblemen proberen gewoon te doen wat goed is voor hen.

Je moet het wat loslaten.

Stel vragen.

Ook voor je vriend/familielid was een donorbehandeling in het begin vreemd en ongekend. Zij hebben zich moeten informeren, nadenken en ‘wennen’ aan een ander, nieuw gezinsbeeld. Vragen stellen toont aan dat je geïnteresseerd bent in hen en hun keuze.

Blijvende uitdagingen.

Families die kinderen hebben met hulp van een donor hebben op verschillende momenten nog vragen (hoe vertel ik het mijn kind?, hoe zal hij/zij als puber reageren?). Niet alles is opgelost met de geboorte van een kind. Informeer je op deze website over de uitdagingen die je vriend/familielid als ouder kunnen tegenkomen.

Eens ons dochtertje geboren was, sprak niemand er nog over, maar voor ons is het niet gedaan.

En wat met mijn eigen gevoelens?

Ook als ouder van een zoon/dochter met vruchtbaarheidsproblemen kan je intense emoties voelen: je leeft mee met het verdriet van je kind, je kan je schuldig voelen over de vruchtbaarheidsproblemen ook al is daar geen reden toe, je kan zelf verdriet hebben over het verlies van een biologisch kleinkind, je kan je vragen stellen wat een donorbehandeling voor jullie familie betekent …

Je kunt je informeren via deze website. Bij de vzw zijn er anderen met gelijkaardige vragen. Heb je nog vragen? Laat het ons weten en mail ons op info@donorfamilies.be.

Vorige pagina - Volgende pagina