Laatst bijgewerkt:

Infoavonden voor wensouders

UZ Leuven, Fara vzw en Heilig Hart Leuven organiseren in samenwerking met Huis van het Kind Leuven een reeks van infoavonden voor wensouders.

vzw DonorFamilies zal, samen met Astrid Indekeu, aanwezig zijn op donderdag 3 februari 2022 met het thema "Wat doe je als je een donor nodig hebt om zwanger te worden?". Alle info en inschrijven kan je via: Wat doe je als je een donor nodig hebt om zwanger te worden? | Huis van het Kind

Op de algemene pagina van Huis van het Kind vind je een overzicht van alle avonden.

Volgende thema's komen aan bod:

Zwanger worden

Je wil graag zwanger worden. Wat is het belang van een gezonde levensstijl: voeding, bewegen, slapen, ontspanning, minder stress? Die factoren zijn altijd belangrijk, maar nog net nog iets belangrijker wanneer je zwanger wil worden. Ontdek hoe je jouw levensstijl kan afstemmen op een grotere kans om zwanger te worden tijdens deze infoavond.

Fertiliteitsproblemen, je partner en je omgeving

Een vruchtbaarheidsbehandeling starten of omgaan met het uitblijven van een zwangerschap is een intense ervaring en een enorme uitdaging voor je relatie. Hoe kan je hierover met je partner spreken of met je naaste omgeving? Soms worden relaties of vriendschappen sterker en soms worden verschillen net groter. Ga je naar die babyborrel? Wens je vrienden of familie proficiat met de aankondiging van hun zwangerschap? Hoe kan je een manier vinden om met deze pijnlijke confrontaties om te gaan en trouw te blijven aan jezelf én aan je omgeving? Ook je seksuele relatie komt heel vaak onder druk te staan. We bekijken op interactieve manier wat de impact is van een vruchtbaarheidsprobleem op je relaties en je omgeving.

Wat doe je als je een donor nodig hebt om zwanger te worden?

Door onvruchtbaarheid, een erfelijke overdraagbare aandoening, de afwezigheid van een partner kan je overwegen je gezin te vormen met de hulp van een (eicel-, zaadcel, embryo)donor. Vaak heb je hier allerlei vragen en twijfels bij. Hoe denk je over genetische banden? Wat vind je belangrijk in ouderschap? Hoe geef je de donor een plaats? Hoe beleven ouders de behandeling en zwangerschap? Praat je erover met anderen? Met je kind? En hoe dan? Gaat je kind later vragen stellen over de donor? Op een interactieve manier komen de vragen aan bod die donorconceptie kan oproepen en  hoe je hiermee om kunt gaan.

Wat als het anders loopt dan verwacht?

Zwanger worden blijkt niet vanzelfsprekend voor jullie, is misschien niet voor jullie weggelegd. Je zit met vragen en onzekerheden. De houvasten in je leven lijken soms verdwenen. Je kan dit als een verlies ervaren. Heeft dit alles wel zin? Samen zoeken we naar hoe dit van betekenis voor je kan zijn en wat jou hierin kan helpen. 

Hoe verloopt het fertiliteitstraject?

Wat zijn de medische mogelijkheden, grenzen en beslissingsmomenten? Met welke lifestyle factoren kan je zelf al rekening houden ? Welke onderzoeken en behandelingen zijn mogelijk ? We werpen een blik op het kostenplaatje en op de Belgische wetgeving, ook het sociaal-emotionele luik en de ondersteuning door de vroedvrouw wordt aangehaald.