Laatst bijgewerkt:

Familiedag 23 september - Terugblik

Het is altijd een evenement: afspreken voor de Familiedag tijdens de eerste herfststorm van het jaar! Het lijkt wel alsof het zo moet zijn, alsof de hemelsluizen speciaal voor onze kinderen opengaan, zodat ze extra veel plassen hebben om in te springen, extra veel modder, extra spannende bouwwerken in de bossen rondom de kinderboerderij.

Terwijl de regen als een gezellig dekentje rond ons zaaltje viel, zaten de ouders met een warme kop koffie en een stukje zelfgemaakte appelcake aan tafel. Verhalen uit te wisselen, vragen te stellen, twijfels te bespreken. Het doet deugd om te voelen dat je niet alleen bent. Ons donorverhaal is nooit af. Met elke nieuwe ontmoeting beseffen we dat we weer een volgend hoofdstuk aan het schrijven zijn.

Wat me deze keer heel erg opviel is hoe groot onze kinderen aan het worden zijn. Tot nu toe zaten ze meestal fijn met de blokken te spelen in de speelhoek. Maar stilaan beginnen ze mee aan tafel te zitten. Ze willen ook weten waarover de mama’s en papa’s aan het praten zijn. Ze begrijpen dat de andere kinderen die aanwezig zijn iets met hen gemeenschappelijk hebben. Wat dat precies is, dat blijft voorlopig nog een beetje vaag. De oudsten onder hen kunnen het prima verwoorden, maar ik durf niet te zeggen of ze al echt begrijpen wat het betekent.

Er zijn koppels met 1 kindje, of 3 of 4, er zijn wensouders zonder kindjes, alleenstaande mama’s en alleenstaande papa’s. Het is een divers gezelschap. Maar wat opvalt, is de warmte en de zorgzaamheid waarmee mensen elkaar aanspreken. Iedereen weet dat de ander op zijn of haar manier een verdriet meedraagt. En iedereen probeert om gewoon zichzelf te zijn en op een voorzichtige en respectvolle manier met elkaar in gesprek te gaan. Dat doet echt zoveel deugd.

Het is elke keer weer naar huis gaan met een hoofd vol verhalen en een hart vol gevoelens. Ik was heel erg moe achteraf. Maar tegelijkertijd ook echt trots, op ons, op hoe we allemaal zo betrokken zijn op onze kinderen, op onze partners. Bedankt voor deze fijne namiddag iedereen, jullie maken er elke keer een bijzonder moment van. Veel succes met het volgend hoofdstuk van de reis. Ik kijk al uit naar onze volgende ontmoeting.