Laatst bijgewerkt:

Terugblik familiedag 2019

Op zondag 6 oktober hielden we onze jaarlijkse Familiedag op kinderboerderij Het Olens Koetje. Wij vonden het heerlijk om jullie allemaal (terug) te zien! Voor de eerste keer hebben we eraan gedacht om jullie schriftelijke feedback te vragen, waardoor we nu met een gerust hart kunnen zeggen dat het gevoel wederzijds was:

Wij vonden het een geslaagde familiedag op een leuke locatie. Mijn zoontje was enthousiast over de kinderboerderij en blij dat hij een nieuw vriendinnetje heeft leren kennen.

De familiedag van 2019 heeft een lange traditie verdergezet: het was een herfstige zondag met veel regen en wind. Om de tocht naar de kinderboerderij extra avontuurlijk te maken, was er deze keer ook een wegomleiding en een berm vol modder en regenplassen om in te parkeren. Toch waren jullie met bijna 50 mensen present op het juiste adres.

Gelukkig konden we schuilen in een gezellig warm lokaaltje waar de regenkleren konden drogen en wij ons konden opwarmen. De kinderen lieten zich niet doen door de regen. Die gingen meteen spelen op de speeltuin, rondrijden met de skelters en springen in het hooi. Ze kregen ook een rondleiding van de boerin en als hoogtepunt mochten ze zelfs een echte koe eten geven, aaien, verzorgen en knuffelen!

collage familiedag 2019

Terwijl de oudste kinderen buiten speelden, konden wij, (wens)ouders, rustig praten over hoe het is om een gezin te vormen met donorgameten. Na een algemeen welkomstwoordje en een korte inleiding van de vzw deden we een rondje om te horen over welke vragen en thema's mensen graag wilden uitwisselen. De vraag kwam naar boven om eens samen te zitten met de eiceldonatie-families apart. Dus hebben we ons in 2 groepen verdeeld, wat het ook makkelijker maakte om te praten in een informele sfeer.

Positief vond ik zeker de briefjes waarop je een vraag kon schrijven, zodat we wat in een kleiner groepje konden samen zitten. Ook een rondje doen om jezelf kort voor te stellen, waarbij ik eerst kon luisteren naar anderen die zich openhartig voorstelden, hielp me om opener te worden.
Dit samen zijn heeft me enorm gesteund en op zo'n mooie positieve manier laten voelen dat we niet alleen zijn.
Het was zo deugddoend en steunend om er 'gewoon' over te kunnen praten en om zoveel positiefs te voelen over hoe anderen er met hun kind(eren) mee omgaan.

Door de mix van wensouders, prille ouders of ouders met wat oudere kinderen kon iedereen wel iets oppikken van de gesprekken. Ook de kinderen leren elkaar elke keer wat beter kennen. Daar willen we in de toekomst zeker nog meer op inzetten, zodat zij ook een netwerk of een klankbord hebben als ze later eens willen praten over hun ervaringen als donorkind.

Het was onze eerste ontmoeting, dus toch wel een drempel waar je
overheen moet, en het was ons zeker meegevallen. Het deed deugd om eens de bubbel (waar wij ons al een tijdje in bevonden) te kunnen doorbreken.
Wat we ook zeker fijn vonden was dat bepaalde koppels, die toch al een tijdje door de "eerste moeilijke jaren" heen waren (kindje al wat ouder), zich blijven engageren om met allerhande verhalen en anekdotes te "getuigen" over hun situatie. Dit gaf wel vertrouwen dat het uiteindelijk allemaal goed komt.

We hebben de familie dag als heel positief ervaren. We vonden het heel fijn dat we met onze vragen bij jullie terecht konden en dat we ervaringen konden uitwisselen.

Kortom, alweer een geslaagde familiedag, met veel boeiende verhalen, en veel bekende maar ook veel nieuwe inzichten. Bedankt om jullie ervaringen zo gul met elkaar te delen, en bedankt om er samen weer een fijne dag van de maken!

We kijken alvast uit naar onze volgende editie in het voorjaar... Zoals Frank zou zeggen: Volgend jaar zijn we er weer, hopelijk met beter weer!

modder zon